Historien om Alværa Misjonssenter

 

Historien om Alværa Misjonssenter

 

Med et nytt bygg i 1982 ble NMS Alværa Misjonssenter grunnlagt. Her er historien om Alværa Misjonssenter.

 

For i Lavik i Ytre Sogn, like ved E39 og ned mot Sognefjorden, ligger Alværa Misjonssenteret. Leirstedet som i NMS-sammenlikning er relativt ungt da det stod nytt og ferdig for 34 år siden.

 

Daglig leder Kirsten Systad tar oss med gjennom den spede begynnelsen av historien om Alværa Misjonssenter.

 

– To ildsjeler fra NMS eget kretsstyre her borte, Jan Ulveseth og Inge Eiksund, var tydelige på at det skulle være et leirsted her i Ytre Sogn-området. Så man lette etter tomter, og i dag leier vi en tomt av en bonde i nærheten. Et helt nytt bygg ble åpnet i 1982 med dette leirformålet, forteller Systad.

 

Hun har vært ansatt på Alværa helt tilbake til 1989, og kan fortelle om et flott leirområdet hvor alt er samlet på ett plan. Det 34 år gamle bygget består av 13 rom, alle med dusj og toalett og en totalkapasitet på 57 sengeplasser.

 

I tillegg finnes det som på leirsted flest, inngangsparti, møtesal, peisestue, kontor, vaskerom og eget kjøkken og matsal.

 

– Aktivitetene har gått litt ned de siste årene. Da jeg begynte her i 1989 så var det mer aktivitet. Da var vi også flere ansatte, større grupper av konfirmanter og så videre. Så det har vært litt forandringer, men det er fremdeles jevnlige med ting som skjer her, sier Systad.

 

Alværa mottar besøkende fra både Ytre- og Indre Sogn-området, i tillegg til Nord-Hordaland og Førde-området. Alværa er eneste NMS-leirsted i Bjørgvin-regionen og i vinterhalvåret skjer det masse.

 

– Vi har julemesser og en del kvinnehelger som går igjen. Og i desember har vi en tradisjonell allfest med julemat, sier hun.

 

I tillegg til den tradisjonelle julefesten finnes også det årlige Alværastevne på plakaten.

 

Som eneste ansatte har hun dermed mye å holde orden i. Det er også mindre aktivitet om sommeren enn ellers, men Alværas primærvisjon er å være en misjonsstasjon i Ytre Sogn, der de ønsker at flere skal bli kjent med misjon og Guds ord.

You may also like...